Köttskatt

Nu är det ju valtider och man ska tycka till, rösta och vara delaktig! Så jag tänkte säga lite om köttskatten. Några partier förespråkar att vi ska ha en extra hög skatt på kött för att vi har en otroligt hög köttkonsumtion och för att det bidrar till utsläpp. Höjer man skatten kan man använda pengarna till att motverka utsläppen och vi minskar mängden kött varje svensk äter på ett år. 85 kilo per person och år är det beräknat att svensken äter. Det är 7.08 kilo i månaden, 1,6 kilo i veckan, eller 1600g. Forskare rekomenderar 300g i veckan. Medelsvensken äter ca 5 gånger mer än det. Det är galet mycket! Forskning har visat att för mycket kött ökar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Så det är inget mysterium att vi blir sjukare av mer kött. Så man kan ju tycka att en köttskatt är ett bra sätt att minska det på och att förbättra folkhälsan!
 
Personligen tycker jag att det är den trögaste jävla iden man kan komma på. Det kanske kommer se as bra ut i statistiken. När man stolt kan visa upp att se minsann här har vi allt minskat köttkonsumtionen! Men fråga är ju om varje individ kommer minska sitt intag av kött eller om det bara är de som inte har råd. Kött är dyrt idag. Det finns familjer som vänder på varje slant för att få det att gå ihop i slutet av månaden. Nu i sommartider så kanske de vill ha lite familjemys och grilla. Men så har de inte råd för att någon bestämde att vi ska göra köttet dyrare. Ska familjer som har det mindere bra ställt behöva bli vegetarianer för att massan äter för mycket kött, medans de som har det gott ställt kan fortsätta i samma anda som tidigare? Har man pengar att spendera ja men då kan man ju det. De som blir drabbade av detta är ju de som inte har något över. Är det så det ska vara? 

Vi måste göra något åt mängden kött vi äter idag. Men en köttskatt höjer inte folkhälsan, det gynnar inte alla, de skälper mer än den hjälper faktiskt. De som inget har blir de som får ta smällen. Men det kommer ju se bra ut i statistiken iallafall.


 
 
 
Allmänt | |
Upp